Wij hadden twee hoofdredenen om aan de slag te gaan met Moodle:
Moodle is natuurlijk ook Open Source (broncode van de software is gratis) gebleken, maar het “eenvoudig aanpasbaar” viel vies tegen. Het wordt vaak onderschat hoeveel werk erin gaat zitten om een Moodle omgeving naar een acceptabel niveau te tillen. Zowel grafisch als technisch biedt de basis in veel gevallen te weinig gebruiksgemak om de cursist een prettige leerervaring te bieden.
Om zelf een Moodle omgeving op te zetten heb je developers nodig die een aantal zaken regelen:
Hoewel Moodle dus geen licentiekosten in rekening brengt, ben je dus geld kwijt aan het inhuren van developers. Hoe meer je Moodle laat aanpassen naar je eigen wensen, hoe meer het opstarten kost, maar ook het toekomstige onderhoud wordt hierdoor duurder. De security patches van Moodle zijn geschreven voor de standaard Moodle installaties. Vaak moeten deze patches geschikt gemaakt worden voor jouw maatwerk installaties. Dit kost de developers tijd en kan makkelijk leiden tot storingen, waar de cursisten last van hebben.
Moodle geeft aan dat het systeem aanpasbaar is. In de praktijk komt dit neer op het kunnen aanpassen van wat stijlen en kleurstellingen. Echt fundamentele veranderingen in het design kan je niet zomaar even doorvoeren. Daarvoor moet je een geheel nieuw lay-out (thema) laten ontwikkelen door een gespecialiseerd bureau. Bij elke Moodle update moet dit eigen ontwikkelde thema ook ge-update worden.
Naast het ontwikkelen van een nieuw thema heb je ook te maken met extra onderhoudskosten omdat je Moodle op een maatwerk thema draait.
Als je binnen Moodle een mooi en passend thema wil laten realiseren, dan kan de investering zomaar tussen de €15.000,- en €30.000,- uitkomen. Alles moet ontwikkeld worden door ontwerpers en developers. Daarbij is er een (lang) traject nodig om je exacte wensen te inventariseren, om te zetten in schetsen, vervolgens in definitieve designs en tot slot in de realisatie. Dit kost al snel een aantal maanden.
Binnen Moodle is het niet mogelijk om één sectie (of lesonderdeel) aan meerdere e-learning modules te koppelen. Dus als je content wil hergebruiken dan moet je kopiëren + plakken, met als gevolg dat je later toegepaste wijzigingen ook moet doorvoeren op alle gedupliceerde lesonderdelen. Kortom je kunt de lesstof dus niet fijn hergebruiken.
Het hergebruiken van lesstof is erg fijn als je bijvoorbeeld voor een specifieke klant een maatwerk e-learning module wil leveren. In de maatwerk e-learning module kan je zowel "generieke/algemene" lesstof koppelen als een aantal klantspecifieke lesstof. Als je een wijziging doorvoert in de generieke lesstof dan is dit in alle gekoppelde e-learning modules direct gewijzigd.
Stel je biedt de e-learning module "VCA" nu in het Nederlands aan en je wil deze ook in het Pools gaan aanbieden. De werkwijze binnen Moodle is dan als volgt: je download de cursus, en je kunt vervolgens de inhoud vertalen met behulp van XML bestanden. Vervolgens kan je de cursus opnieuw uploaden in Moodle. Het nadeel van deze aanpak is (naast dat het een hele klus is) dat je de relatie tussen de lesstof en de vertaalde lesstof niet terugziet in het beheer.
In Procademy zie je altijd de relatie tussen een lesonderdeel en de gekoppelde vertalingen. Hierdoor houd je overzicht en kan je bij een content aanpassing ook de aanpassingen doorvoeren in de diverse vertalingen.
Met Procademy kan je direct starten en is er geen investering nodig. Je "lift" simpelweg mee op het succes van ons platform. Doordat er jaarlijks tienduizenden trainingen op Procademy gevolgd worden is er budget om continu door te ontwikkelen en support te verlenen. Alle nieuwe functionaliteiten worden voor alle klanten ter beschikking gesteld. Denk bijvoorbeeld aan interactieve toetsvormen, chatmodules, competentiemanagement, sms notificaties etc etc. Deze manier van werken hoort bij een "cloud" of "SaaS" oplossing. Maar misschien nog wel het meest belangrijk: je hoeft je niet druk te maken over de look and feel, gecertificeerde hosting, onderhoud, security: je kunt je 100% richten op het ontwikkelen van goede trainingen!