Geen verrassing: de opmars van kunstmatige intelligentie voltrekt zich met lichtsnelheid. Sinds de komst van taalassistent ChatGPT is die ontwikkeling ook voor het grote publiek zichtbaarder geworden. De mogelijkheden zouden namelijk baanbrekend zijn voor iedereen, die zich in enige vorm bezighoudt met het produceren van content. Vanuit onze Learning Management Software bezien, rijst bij Procademy dus de vraag: Is er ook een toepassing denkbaar voor on- en offline leren? Spoiler alert: jazeker. We geven je vijf prompts voor een beter leertraject.
Toch eerst nog even dit
Voor de volledigheid, toch nog even terug: want wat is ChatGPT? Heel precies: een super geavanceerd taalmodel, waar GPT staat voor Generative Pretrained Transformer. Het is ontwikkeld om op basis van gegeven input mensachtige reacties te genereren. Maar hier komt het interessante: ChatGPT is absoluut geen doorsnee chatbot. Het biedt eindeloze mogelijkheden op het gebied van taalverwerking en kunstmatige intelligentie.
Als je ermee aan de slag gaat, ontdek je al snel dat ChatGPT verder gaat dan het geven van simpele antwoorden op je vragen. Het kan gedetailleerde en verbluffend slimme antwoorden produceren, soms zelfs beter dan een mens dat zou kunnen. De toepassingen zijn eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld hulp vragen bij het bedenken van een creatieve marketingstrategie voor je bedrijf, inspiratie opdoen voor het ontwerpen van een uniek logo, of tips krijgen voor het organiseren van een geslaagd evenement. In dit artikel gaan we kijken wat vijf mogelijke prompts zijn om een nóg beter leertraject te realiseren.
#1 ChatGPT verzorgt de kaders
Een eerste schets van je leertraject op papier laten zetten door ChatGPT? Dat kan. Op basis van bergen met data, is de tool goed in staat om te bepalen wat hoofd- en bijzaken zijn én daarnaar te kijken vanuit de juiste theoretische en didactische kaders.
Een mogelijke prompt, helemaal aan het begin van de inrichting van je hybride leertraject kan daarom zijn:
“Geef passende leerdoelen bij een training op het gebied van [onderwerp]. Geef daarbij advies welke leerdoelen je via zelfstudie kan bereiken (e-learning en inleveren van opdrachten) en welke leerdoelen het beste via fysieke bijeenkomsten bereikt kunnen worden.”
Met deze output ga je stoeien. Ben je het eens met de leerdoelen? En de adviezen voor de verdeling on- en offline? Zo niet, geef dan per leerdoel of advies aan wat er volgens jou niet deugt. ChatGPT zal de benodigde aanpassingen terugkoppelen, inclusief excuses voor het e.
Vervolgens kun je ook de logistiek van je leertraject induiken:
“Geef een advies voor het programma van (evt) live bijeenkomsten en de duur.”
We hebben deze prompts natuurlijk in de praktijk getoetst, voor een leertraject over informatiebeveiliging. Je kunt hier meelezen in die chatconversatie én hem eventueel zelf continueren.
#2 Een outline van ChatGPT
Met de kaders op zak, kun je je vervolgens aan de inhoud wagen. Welke inhoud moet er zijn voor de offline training? Welke hoofdstukken voor de e-learning? Met ChatGPT kun je elk bij #1 gegeven onderdeel langslopen, om de invulling te bepalen, of in ieder geval op weg geholpen worden.
Mogelijke prompts: “Geef een korte samenvatting van de onderdeel 1, de live bijeenkomst. Wat is de inhoudsopgave van die training? Wat zijn de key takeaways?”
Of; “Voor de e-learning [onderdeel], wil ik dat je me de hoofdstukken geeft waaruit die moeten bestaan. Geef daarnaast aan wat per onderdeel de key-takeaways zijn en hoe de stof het best getoetst kan worden.”
Je kunt hier weer meelezen in de chatconversatie over Informatiebeveiliging.
#3 Personalisatie
Je kunt de taalassistent vervolgens ook inzetten om je leertraject meer toe te spitsen op je cursisten. Binnen de chat waarin je nu je eerste materiaal door ChatGPT hebt laten vervaardigen, ga je vragen om deze stof te personaliseren.
Een voorbeeld van wat je kunt vragen: "Ik wil deze stof personaliseren, zodat het aansluit bij de verschillende leerstijlen van mijn deelnemers. Stel me de vragen die jou helpen om de juiste leerstijlen vast te stellen."
En, als je dat samen met ChatGPT hebt vastgesteld: “Geef me suggesties hoe ik de lesstof kan personaliseren, zodat het aansluit bij de vastgestelde leerstijlen.”
Op zoek naar hele specifieke personalisatieslagen? Dan kun je ook inzoomen op de specifieke verpersoonlijking die je voor ogen hebt, dus: “Geef me suggesties hoe ik de lesstof kan beter kan verbinden aan de actualiteit, zodat het aansluit bij de vastgestelde leerstijlen.”, of “Geef me drie persoonlijke leerstijlroutes die ervoor zorgen dat de lesstof zo goed mogelijk door deze doelgroep wordt begrepen.”
Je kunt hier weer meelezen in de chatconversatie over Informatiebeveiliging.
#4 Content versus toetsing
Snel een eerste opzet van de juiste toetsvragen bij een stuk content? ChatGPT is als geen ander in staat om uit een opgegeven stuk tekst de rode draad te halen, je een samenvatting te presenteren én de juiste vragen te formuleren waarmee je de belangrijkste kennis van een cursist kunt toetsen.
Gebruik daarbij de volgende prompt:
“Lees de volgende tekst:
Input: [Tekst]
Prompt: Stel [aantal] vragen op waarmee je toetst of iemand de gelezen tekst goed heeft begrepen. Stel voor bij welke vragen er een interactief element in de toetsing toegepast kan worden en hoe dat eruit zou kunnen zien. Geef per vraag mogelijke foute antwoorden en geef per vraag zelf een kort juist antwoord. Maak de juiste antwoorden niet altijd de langste antwoorden.”
Je kunt hier weer meelezen in de chatconversatie over Informatiebeveiliging.
#5 Keur de waren
ChatGPT is ook in staat om jouw content te reviewen vanuit een gewenst perspectief. Zo kun je erachter komen of de stof wel aansluit bij de doelgroep. Of je bepaalde onderdelen misschien nog niet goed hebt uitgediept én of je taalgebruik wel aansluit bij de doelgroep.
Om een goede review van je content te krijgen, kun je de volgende prompt inzetten:
“Ik wil dat je de rol van cursist aanneemt. Dat betekent dat je [noem hier een aantal kenmerken van je doelgroep , zoals leeftijd, opleidingsniveau, functie, etc.] Jij hebt straks het leertraject doorlopen, met daarin alle content uit deze chat en gaat de stof in de praktijk brengen. Ik wil feedback van je op de volgende punten:
Je kunt hier weer meelezen in de chatconversatie over Informatiebeveiliging.
Voordat de vlag uitgaat
Als je je een beetje in ChatGPT hebt verdiept, dan heb je de boodschap wel vaker gehoord: De output van ChatGPT is zo goed als de input die het krijgt. En zelfs met de best denkbare prompts, is de uitkomst er altijd eentje die je grondig moet controleren én bijschaven. Daar komt bij, ook auteursrechtelijk is het tricky om de output van ChatGPT één op één in te zetten in je e-learning of training én jouw persoonlijke ervaring en visie zijn van onmisbare waarde voor een goed eindproduct.
Toch kun je veel tijd besparen door met bovenstaande prompts. Tijd die jij weer kunt steken in een nóg betere inhoud. Zorgt ChatGPT daarmee zelf voor een beter leertraject? Misschien niet. Maar dat het jou in staat stelt om sneller te werken en je belooft de vrijgekomen tijd in de inhoud te steken? Dan zeker.