Webtoegankelijkheid betekent: het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Toegang tot het internet is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het gaat (zeker in Nederland) niet om toegang tot het internet, maar om bruikbaarheid van de aangeboden diensten en informatie door mensen met een beperking. Denk aan ouderen met een verminderd gezichtsvermogen, blinden, slechtzienden maar ook bijvoorbeeld doven en slechthorenden en mensen met beperkte handfunctie of bijvoorbeeld beperkte leesvaardigheid.
Omdat internet grotendeels visueel van aard is, hebben met name blinden en slechtzienden relatief vaak problemen met de toegankelijkheid van internet. En door de toename van multimedia (denk aan YouTube-filmpjes) wordt ook (het ontbreken van) geluid steeds belangrijker, met name voor doven en slechthorenden.
Bron: Website van Stichting Accessibility, wat is webtoegankelijkheid?
Samen met Stichting Accessibility hebben we in de afgelopen periode weer een aantal verbeteringen doorgevoerd om de toegankelijkheid van Procademy voor mensen met een beperking te vergroten. Onder andere de navigatie is verder verbeterd (skiplinks), de leesbaarheid van de diverse navigatie items zoals buttons is nu beter en verschillende kleurcontrasten zijn geoptimaliseerd.
In oktober 2019 heeft Stichting Accessibility ook twee testsessies georganiseerd om de toegankelijkheid van H5P binnen Procademy onder de loep te nemen. Een groep testpersonen met een beperking hebben alle beschikbare H5P oefeningen doorlopen, bijvoorbeeld met behulp van bijvoorbeeld Super Nova en Jaws (voorleessoftware) en een braillelezer. Ook de onderzoekers van Stichting Accessibility gaan de H5P oefeningen verder analyseren.
H5P wordt wereldwijd gebruikt en toegepast in veel verschillende e-learning platformen, dus niet alleen in Procademy. Door de verbeteringen te delen met de H5P community kunnen we gezamenlijk een mooie (wereldwijde) impact hebben.
Procademy zet zich zoveel mogelijk in om onze Learning Management Software zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Technisch gezien volgen wij de principes van WCAG 2.1. (Lees meer over de richtlijn via deze link.)Meer weten over online leren en digitale toegankelijkheid? Neem contact met ons op.